“Щоб ложка трималась”: рибний борщ від воїна “Східняка” на Покровщині

“`html

Часом ми і не зауважуємо, як через звичайні для нас заняття, наприклад, готування, ми бережемо та передаємо духовну спадщину. Так, несподіванкою для воїна із Запоріжжя з позивним "Східняк" стало те, що добре знайомий йому борщ з рибою викликає велике здивування у його товаришів зі заходу держави. Водночас, як відзначає доцентка кафедри історичних наук Ірина Кривко, цей різновид борщу, можливо, походить ще з козацької епохи та був характерний не лише для Запорізької області.

Про традиції, кулінарну спадщину та, власне, поетапний рецепт борщу з рибою — в матеріалі Суспільного.

Щоб зустрітися з нашим героєм, військовим з позивним "Східняк", ми вирушили на Покровський напрямок, де зараз дислокується 68-ма окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша. Він зустрів нас привітно. Каже: зараз готування для нього — відпочинок.

"У моїй сім’ї так готував тато. У нас, у Плавнях, був дім, і ми майже завжди туди їздили. І ось заходиш до будь-кого в гості, всі ж знайомі, – і на стіл подають борщ. Переважно це був борщ з рибою. Вранці вийшли на берег, наловили карасів, – і на вечір готують борщ".

Запорізькі військові готують козацький борщПідготовка вогнища для готування борщу. Суспільне Запоріжжя

“Для мене цей смак, як подорож у дитинство… Де так чудово було. Саме тому, коли його роблю, ніби про свій край розповідаю. Риба для нас була такою ж неодмінною частиною столу, як хліб”. Військовий з позивним “Східняк”

"Східняк" говорить: у цивільному житті працював журналістом, але має досвід роботи і кухарем. Чоловік куштував безліч різних варіантів борщу і завжди з цікавістю ставиться до нового:

"Хтось готує борщ з черешнями, хтось з копченою грушею, зі свининою, з курятиною, з індичкою, з яловичиною, з бараниною… Хочеться все скуштувати. Однак в коментарях до таких рецептів завжди відбувається справжнє пекло. Пишуть: “Це ж не борщ! Коли моя бабуся борщ готувала, то вона кидала туди мишу проваритися, додавала корінь мандрагори, три кукурудзи – це був борщ!"Але, як на мене, в цьому ж і суть: у кожної родини свій спосіб приготування борщу…"

Рецепт борщів з УкраїниБорщ з вишнями, Волинь. Суспільне Луцьк

Різновиди борщуСірий борщ, автентична страва Полісся. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

Доцентка кафедри джерелознавчих студій Ірина Кривко говорить, що рибний борщ характерний не тільки для Запорізької області, а й регіонів на півдні країни, які поблизу води:

"Щодо місцевого варіанту борщу з рибою, то він насамперед був розповсюджений на Херсонщині. У Запорізькій області він також був присутній в селах, що поблизу Дніпра. Мені здається, що цей варіант борщу був козацьким, тому що одним з промислів запорізьких козаків було ж рибальство".

Рецепт борщу з рибою

Крок 1

Очищуємо, потрошимо, робимо філе та нарізаємо великого коропа. Оброблені частини риби кладемо в контейнер, туди ж вичавлюємо сік одного лимона.

борщ з рибою на Покровському напрямку“Східняк” тримає коропа для борщу, листопад 2025 року. Суспільне Запоріжжя

"Лимонний сік кладемо, щоб забрати річковий запах. Воно, звичайно, повністю не забере, але точно допоможе."

Рибу лишаємо маринуватися на 10 хвилин.

Крок 2

Найбільші частини коропа – голова, хвіст і хребет – вмочити в борошно та підсмажити на олії соняшника до золотистої скоринки.

Козацький борщ з рибою на ЗапоріжжіРиба смажиться на сковороді, листопад 2025 рік. Суспільне Запоріжжя

Крок 3

Змастити олією соняшника казан і викласти туди підсмажені шматки риби.

Для майбутнього бульйону покласти в казан середню цибулину, дві середні морквини (чи одну велику) та 1/3 кореня селери середнього розміру.

Запорізький борщ на Покровському напрямкуНабір для бульйону, Покровський напрямок листопад 2025 рік. Суспільне Запоріжжя

Також додаються гілочки петрушки. Потім все заливається водою і ставиться на вогонь.

Рецепт борща з рибою з ПівдняБульйон для майбутнього борщу, листопад 2025 рік. Суспільне Запоріжжя

Крок 4

Поки готується бульйон, чистимо картоплю і шаткуємо капусту. Паралельно робимо класичну засмажку для борщу – тремо буряк, моркву і дрібними кубиками нарізаємо цибулю.

Борщ з рибою з ЗапоріжжяВійськовослужбовець “Східняк” готує борщ з рибою, листопад 2025 рік. Суспільне Запоріжжя

Потім додаємо томатну пасту, трохи бульйону і тушкуємо все разом.

Source: suspilne.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *